Inspirációk

Válaszút elé érkeztünk: hatalom vagy elegancia?

MelogranoMuro - Skid

Mikor egyedi designtapétát választunk, nem felejthetjük szem elől, hogy a tapéta az egész szoba hangulatát gyökerestül befolyásolja. Mikor tapétát rakunk fel, vagy cserélünk egy helyiségben, nem egyszer fordul elő, hogy a megbízónk úgy érzi, hogy egy teljesen új helyet vehet a birtokába. Nem véletlen, hiszen a tapéta sokkal nagyobb főszereplője lehet az enteriőröknek, mint az a legtöbben gondolnák. Nézzünk gyorsan egy szembetűnő példát!

Akármennyire is hihetetlen, mindkét képen ugyanazt a konyhát látjuk, sőt mi több, ugyanabból a szögből. Részletezni sem érdemes, hogy hangulat szempontjából is erősen eltérő. 

Az első tapéta, mely rózsaszín színekben tündököl, az ANIMA kollekció SKID nevű játékosa. A színéből adódóan feminin hangulat lesz meghatározó a konyhában. Ha kicsit alaposabban szemügyre vesszük a textúrát, kígyóbőr mintázatát fedezhetjük fel. A mintázat valóságosan egzotikus miliővel tölti meg a teret, s úgy érezzük magunkat, mintha szereplői lennénk egy izgalmas vadregénynek, valahol a trópusi őserdő szívében. 

Ha összeadjuk tehát a két fő hangulatot; a feminin-, illetve az egzotikus hangulatot, valami egészen elképesztő hatást kapunk. Próbáljuk megfogalmazni, de a szavak ide kevesek lesznek, sokkal inkább érezni kell azt a látványt és azt a kedélyállapotot, amit a SKID ad a szobának.

Még mindig ugyanabban a konyhában járjuk képzeletbeli túránkat, azonban a háttérben egy olyan különleges tapéta vonja magára a figyelmet, ami merőben markánsabb az előzőekben bemutatottnál. Ez a tapéta a GALLI. Szemben a SKID-del, a púderes árnyalatok helyett erős színeket használ, nem kevés sötéttel, ráadásul a GALLI már sokkal figuratívabb is. Ikonikus szobor köszönt ránk az egykor világot uraló Rómából.

A daliás férfialak meghatározó szereplő; erőt, hatalmat, s nem utolsó sorban győzelmet sugároz. A gyöngéd feminin jelleg itt kikopik, s helyette egy harciasabb hangulat lesz úrrá a szobában.

Egyértelmű tehát, hogy a tapéták ugyanabban a térben két, egymástól eltérő hangulatot is üzenhetnek. Nem mindegy ezek után, hogy melyik tapétát választjuk magunknak, ugyanis egy-egy ilyen fali alkotás sokszor képes visszaadni az egyéniségünket, hangulatunkat, stílusunkat.

Példának okáért, a SKID kitűnő tapéta, ha inkább introvertált vagy, gyöngédségre vágysz és jobban szereted a feminin szobabelsőt. Abban az esetben, ha merészebb vagy, s határozott jellemed szereted sugározni a környezeted felé, a GALLI bizonyosan nyerő választás. De ha egyik sem te vagy, akkor is még több, mint száz tapétánk közül válogathatsz; s ha ez sem lenne kielégítő, designereink saját kérésre is terveznek tapétát.