Hírek

A színek víziói: 2021 – Érzed a színeket?

Mindenki szeretné, ha otthona egy olyan hellyé válna, ami komfortos, ugyanakkor színeiben is harmonikus. Egy jól megválasztott színkombináció, vagy tapéta jelentősen hozzájárul ehhez. De vajon mik lesznek a következő évek legnépszerűbb színei? 

Legtöbbünk egy nehézségektől tarkított esztendőt tudhat a háta mögött. A pandémia miatt szerte a világon emberek milliói kényszerültek hetekre, vagy akár hónapokra az otthonaikba, mely kitűnő lehetőséget nyújtott arra, hogy lakókörnyezetüket alaposabban szemügyre vegyék. Talán mi is így vagyunk ezzel; lehet, hogy már más berendezési tárgyakkal lepnénk el a szobákat, netalán egészen más tapétát, vagy színeket választanánk. Blogunk pontosan az utóbbival foglalkozik, hiszen nem meglepő módon a tömeges méreteket öltő „Maradj otthon!-jelenség” még a színtrendekre is hatással van. 

Noha nem látni még előre, milyen lesz 2021, de az bizonyos, hogy sokkal reménytelibb, mint az előző esztendő. Ennek hatására álltak elő némelyek a színtrendek jóslataival a belsőépítészet berkein belül, amik nem mellesleg a tapéták világára is nagy hatással vannak. Az előrejelzések sokfélék, ám mind egy irányba mutatnak: egy olyan otthon felé, ahol az ember könnyedén tud pihenni, feltöltődni és kényelemben lenni. Összegyűjtöttük négy jelentős festékipari stílusdiktátor előrejelzéseit a 2021-es évre.

Pantone (USA)

Sokak szerint a szürke szín egyeduralma megdőlni látszik, ám a legnagyobb népszerűségnek örvendő amerikai festékgyártó 2021-ben az év színeként mégis a szürkét (Ultimate gray – PANTONE 17-5105) hirdette ki. Illetve idén először holtversenyben egy másik szín is legjobbnak bizonyul, méghozzá az élénk sárga (Illuminating – PANTONE 13-0647). Két igencsak kontrasztos színről beszélünk, mégis remekül mutatnak egymás mellett. A Pantone ezzel a kombinációval az erő (szürke - beton) és a remény (sárga - napfény) üzenetét szeretné tolmácsolni, melyekre 2021-ben mindannyiunknak szüksége lesz.

 

Benjamin Moore

A szintén amerikai Benjamin Moore festékgyár egy olyan színnel rukkolt elő 2021-re, melynek nem csak színe, de neve is különleges. Ez az Aegean Teal. A gyártó ezzel a választással szintén az otthon tematikáját tűzte ki célul,

A szín „készítői” azt ígérik, ez a szín garantáltan elhozza a természetes harmóniát az otthonokba. 

 

Jotun Lady (Norway)

Egy másik figyelemreméltó festékgyár, a norvég Jotun Lady a 2021-es kollekciójának találó módon a „Rediscover” nevet adta. Új irányként az alapokhoz való visszanyúlást tűzik ki, vagyis a természet legalapvetőbb árnyalataiból merítenek ihletet. Így a palettáik idén a homok minden árnyalatában tündökölnek.

Agyag, sár, homok és talaj színeit találhatjuk az idei év nagy nyertesei között. A listát összeállító cég szerint ezek a színek a legalkalmasabbak arra, hogy az otthon melegét közvetítsék felénk. A Jotun Lady idei felhozatalában megtalálhatók még a korábban említett színek pasztelles, világosabb kivitelben, illetve feltűnik néhány világosabb árnyalatú kék is.

 

Sherwin-Williams (USA)

Végül, de nem utolsó sorban az amerikai székhelyű Sherwin-Williams festékgyár által megnevezett színt szeretnénk bemutatni, mint 2021 egyik legtrendibb színét. Ez az Urban Bronze. A bronznak ez a meglehetősen kifinomult megjelenése egy afféle „nyugalmas szentéllyé” avanzsálja otthonunk bármelyik részét.

Ha valamire, akkor az otthon töltött kikapcsolódásra mindenképp szükségünk lesz egy olyan év után, mint 2020